​Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja alkoholin käyttö? ​Vähähiilihydraattisella dieetillä voi nauttia alkoholia, kunhan tekee parempia valintoja – niin laaduullisesti kuin määrällisestikin alkoholijuomien suhteen. Vähähiilihydraattisista juomista käyvät mm. kuivat viinit, kirkkaat viinat ja vähähiilihydraattiset oluet. ​Muista että alkoholi voi olla nautintoaine tai myrkky – riippuen kuinka paljon ja kuinka usein sitä ​kuluttaa.

​Tällä sivulla on käyty läpi kattava opas alkohlipitoisten tuotteiden käyttöön karpatessa ​ja ketoosissa.

​Alkoholi​pitoiset juomat

Viinit

Jopa ketogeenisellä ruokavaliolla (alle 25 grammaa hiilihydraattia päivässä) voit todennäköisesti nauttia lasin tai pari viiniä silloint tällöin, ilman sen suurempia ongelmia. Kohtuullisella vähähiilihydraattisella ruokavaliolla/karppauksella (40-100g/päivä), viinin nauttiminen ei ole ongelma.

​Huomioi että kuivat viinit sisältävät ​suurinpiirtein 0,5 grammaa​ sokeria per lasi. Jäljelle jäävät hiilihydraatit koostuvat käymisprosessin jälkituotteista, kuten glyserolista, jolla on minimaalinen vaikutus verensokeriin ja veren insuliinitasoihin. Kaikki kuivat viinit soveltuvat ketodieettiin ja väljempiin vhh-ruokavalioihin. 

Makeat viinit sen sijaan voivat sisältää jopa 5 grammaa hiilihydraattia per lasi, joten nauti niitä ainoastaan kohtuudella, mikäli tarkoituksena on pitää hiilarit kurissa.

  • ​Kuivat viinit – 0,5 grammaa sokeria per lasi
  • ​Makeat viinit – jopa 5 grammaa sokeria/fruktoosia per lasi

Oluet

Useimmat oluet ovat huono valinta vhh-ruokavaliolla. Humala ja käyneet viljat tölkin sisällä on kuin joisi nestemäistä leipää – siispä huono valinta niin kauan kun et tavoittele kaljamahan ​kasvattamista. Tavallinen oluttölkki (330ml) sisältää noin 12 grammaa hiilihydraattia. Etenkin ketoosi ja olut on huono yhdistelmä, sillä jo yhden oluen hiilihydraatit nostavat verensokeria ja insuliinia.

​Mikäli oluenjuonti on sinun juttusi, kannattaa suunnata katse light-oluisiin (kevytoluet). Vähäsokeriset oluet sisältävät 2-5 grammaa hiilihydraattia per pullo. Näitä on tosin välillä vaikea Suomesta löytää, joten kannattaa asioida alkossa ja paremmin varustetuissa marketeissa. Huom! Älä sekoita termiä vähähiilihydraatti​nen​, vähäalkoholi​sen kanssa.

Suomen markkinoilla tällä hetkellä myytäviä vähähiilihydraattisia oluita ovat mm. Koff Lite, Singha lite, Michelob Ultra, Sinebrychoff Light Beer.

  • ​Vähähiilihydraattiset oluet – ​2-5 grammaa ​hh, per pullo – käytä kohtuudella näitä, etenkin ketogeenisellä dieetillä
  • ​Tavalliset oluet – noin 12 grammaa ​hiilihydraattia per pullo

​Siiderit

Siideri on käytännössä fermentoitua omenamehua ja niinkuin omenamehutkin, useimmat siiderit ovat todella sokeripitoisia. Hiilihydraattipitoisuus toki vaihtelee valmistajan ja tuotteen mukaan, mutta yleisesti siideritölkki sisältää noin 10-30 grammaa hiilihydraattia. Kannattaa siis jättää siiderit suosiolla välistä!

  • ​Siiderit – noin 10-30 grammaa ​hiilihydraattia per pullo/tölkki

​Vahvat alkoholijuomat

​Jos nautit vahvempia viinoja, kannattaa huomioida niiden hiilaripitoisuudet! Mm. ​viski, vodka, kirkas viina, brandy, gini, tequila ovat puhtaasti alkoholipitoisia juomia ja soveltuvat sellaisenaan vähähiilihydraattiselle dieetille. Kunhan muistat ettet lisää niihin mehua, limonadia tai muita makeuttajia.

Jos haluat lisää makeutta juomiisi, käytä keinotekoisia makeuttajia tai luonnonmakeutusaineita, kuten steviaa makean maun lisäämiseksi. Esimerkiksi gintonicista saat sokerittoman version kun käytät sokeritonta tonic-vettä tai keinotekoisesti makeutettua toniccia, joskin keinotekoisia makeuttajien käyttöä kannattaa välttää.

  • ​Viinat yms sellaisenaan –  ​​Viski, vodka, viina, brandy, gini, tequila…
  • ​​Makeat drinkit – ​Makeat drinkit kuten rommikola, gin tonic, vodka ja appelsiinimehu
  • ​Liköörit – Sokeripitoisia, jätä ostamatta

Top 5 parhaat alkoholijuomat – karppaajan kestosuosikit

​Vaikka monet alkoholijuomat sisältävätkin paljon hiilihydraatteja, onneksi meille karppaajille löytyy mukiinmeneviä vaihtoehtoja baari-iltoihin. Tässä on 5 karppaajien ja ketoilijoiden kestosuosikkia:

  1. ​Samppanja tai kuiva kuohuviini – ​Yksi lasillinen sisältää vain noin 1 grammaa imeytyviä hiilihydraatteja.​​​
  2. Kuiva viini – ​kuiva puna- tai valkoviini sisältää vain noin 2 grammaa imeytyviä hiilihydraatteja per lasi.​​​​
  3. Kossuvissy – ​Yksi lasillinen kossuvissyä sisältää 0 grammaa hiilihydraattia. Maineestaan huolimatta kossuvissy on itseasiassa kohtuu hyvänmakuinen hiilariton juoma.
  4. Viski – Lasi ​viskiä sisältää pyöreät 0 grammaa hiilaria, kunhan muistat tilata viskin vedellä kolan sijasta.
  5. ​​​Kuiva martini – ​Yksi drinkki sisältää 0 grammaa hiilihydraattia – ravistettuna, ei sekoitettuna.

Alkoholi vaikutus ketoosissa/vhh:lla – Huom!

Tiukkaa vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaessa toleranssi alkoholiin laskee huomattavasti, toisinsanoen pienempi määrä alkoholia saa aikaan vahvemman kännin. Siksi on erittäin tärkeää etenkin vähähiilihydraattista ruokavaliota alottessa olla varovainen alkoholin käytön suhteen. Voi hyvinkin olla että alkoholin kulutus laskee puoleen saman olotilan aikaansaamiseksi, mikä on pankkitilin kannalta hyvä asia!

​Syitä tähän ei tarkkaan tiedetä, mutta jos joskus kuulet mainittavan sanan “ketokännit” niin tiedät mistä puhutaan!

Useimmat kokevat myös krapulatilan pahenevan huomattavasti, etenkin ketogeenisellä (tiukka karppaus) ruokavaliolla. Aloita siis alkoholin käyttö maltillisesti vhh:lla.

​Yhteenveto

​Ketoosi ja alkoholi ei ole välttämättä aina se ​paras yhdistelmä. Kunhan opettelee suurinpiirtein mitä voi juoda ravintolassa tai baarissa niin selviää pahemmalta hiilaripöhöltä.

Ja muistakaahan nautti​a alkoholia kohtuudella!