​Ulkona syöminen ja karppaaminen/ketogeenisen ruokavalion noudattaminen voi olla helppoa ja nautinnollista jos tiedät mitä olet tekemässä.

​Vhh-ruokavalion noudattaminen vaatii toki myös kokemuksia, joskus erehtymisien kautta.​ Noudata seuraavia ohjeita ja selviydyt helposti ravintolassa vähähiilihydraattisella ruokavaliolla!

1. Älä häpeä ruokavaliotasi – se on valinta sinun terveyden hyväksi!

​Ennen kaikkea on hyvä tietää heti aluksi että ravintolat haluavat palvella asiakkaitaan ja tehdä asiakkaat tyytyväisiksi. Me suomalaiset olemme yleisesti ottaen vaatimatonta kansaa ja saatamme helposti ajatella olevamme liiaksi vaivaksi henkilökunnalle. Heti ensimmäiseksi kannattaa päästää irti tästä ajattelumallista.

Karppaamista/ketoa aloittaessani huomasin häpeäväni kysyä eri aterioiden muokkaamista ja ajattelin että olempa hankala asiakas. Nyt jo 5 vuotta vhh-ruokavaliota noudattaessani voin todeta että ongelmia ei ole koskaan ollut vähähiilihydraattisen aterian saamiseksi, kun olen niin halunnut.

​2. Valitse annoksesi fiksusti ja muokkaa tarvittaessa ateria vhh:lle sopivaksi

​Ruokatottumukset eri kulttuureissa eroavat toisistaan huimasti. Ymmärtämällä hieman eri ​yleisimpiä ravintola-annoksia, on helppo kasata itselleen soveltuva ​ruoka-annos, mikäli listalta ei sellaista löydy.

  • Meksikolaiset ravintolat – Valitse Burrito ilman wrappia, riisiä, papuja tai tortilloja. Jäljelle jää liha-annos salaatti, salsa ja guacamole.
  • Buffetit – Buffeteissa karppaajan on helppo valita lihan, kalan, salaattien ja vihannesruokien väliltä. Vältä uppopaistettuja ruokia, liiallista kastikkeilla lotraamista ja pastaruokia.
  • Caesar salaatit – Valitse salaatti ilman krutonkeja, mutta pyydä sen sijasta täytteeksi esimerkiksi lehtivihreitä ja avokadoa.
  • Intialaiset ravintolat – Jos mahdollista, valitse laadukas ja autenttinen Intialainen ravintola, sokeristen ruokien välttämiseksi. Tandoorikana voi olla täysin eri ruoka-aineista kasattu, riippuen onko se tehty perinteitä noudattaen, vai länsimaistuneella reseptillä. Vältä yleisesti ottaen kastikkeisiin pohjautuvia ruokia. Kermaiset ja  tomaattiset kastikkeet ovat yleensä täynnä sokeria ja suurustejauhoja.
  • Jos tilaat currya, jätä välistä naan-leipä ja riisi
  • Sivuannokset – Valitse lisäsalaatti tai vihanneksia oliiviöljyn kera ranskanperunoiden sijasta
  • Hampurilaiset – Hampurilaisateriasta saa helposti tehtyä vähähiilihydraattisen kun jätät sämpylän ja majoneesin pois. Yleensä ravintolat tarjoavat tuhdimman salaatin sämpylän sijasta!
  • Pihviravintola? Tilaa pihvisi voilla, juustolla ja salaatilla, sano ei ranskalaisille
  • Kala ja liha – Kala ja liha-ateriat on mainio valinta karppaajalle tai ketogeenista ruokavaliota noudattavalle, ota lisukkeeksi salaatti tai höyrytettyjä vihanneksia.

​3. Valmistaudu ennen ravintolaan menoa

​Vilkaise ravintolan menua ennen kuin lähdet ulos. Kun tiedät vaihtoehdot jo valmiiksi, voit suunnitella annosideasi etukäteen, sen sijaan että tekisit nopeita päätöksiä ja jäisit katumapäälle.

Kysy itseltäsi:Onko listassa annosta, jota voisit muokata vähähiilihydraattiseksi?Onko listalla maukkaita ruokia ilman sokerisia kastikkeita?Valitse simppeli liha/kala-ateria ilman tärkkelyspitoisia vihanneksia – pihvi ja salaatti? Kana ja caesar salaatti? Sämpylätön hampurilaisateria salaatilla ja vihanneksilla?

​4. Juomat

​Valitse ruokajuomaksi vesi sokeristen limsojen sijasta.

Alkoholipitoisista juomista käyvät kuivat viinit ja kirkkaat viinat.

​​5. Vältä näitä ruokia!

​Leipä – Voit jättää leivän pois alkutarjoilusta, mutta pitää voin ja lisätä sen lämpimän ruoan päälle kastikkeen sijastaJätä ranskanperunat ja kaikki muut uppopaistetut ruoat välistä.

Pastat – Pastaruoat on todella hiilihydraattipitoisia ja ne kannattaa jättää suosiolla pois lautaselta.

Uppopaistetut ruoat – Uppopaistetuissa ruoissa käytetään terveydelle haitallisia helposti hapettuvia raffinoituja öljyjä, jotka aiheuttavat tulehdusta elimistössä. Ne sisältävät myös paljon hiilihydraatteja. Ravintolat tarjoavat yleensä vaihtoehdoksi salaattia.

Kastikkeet​ – Vältä kaikkia annoksia, joissa on sokeripitoisia kastikkeita tai siemenöljyjä: makeat chilikastikkeet, BBQ, “sweet n sour”, majoneesit. Kastikkeet on helppo korvata oliiviöljyllä, sitruunalla ja etikalla.

​6. Opi tuntemaan rajasi

​Ennenkuin tilaat annoksesi, katsele hieman ympärillesi havaitaksesi annosten kokoa. Onko annokset liian isoja? Aiotko syödä ison annoksen huolimatta siitä ettei sinulla ole juurikaan nälkä?

Voit tilata alkuruoan lisävihanneksilla ison annoksen sijasta.

Jos haluat tilata annoksen jossa on tärkkelyspitoisia vihanneksia, voit kohteliaasti pyytää tuomaan esimerkiksi puolikkaan riisiannoksen.

Jos tilaamasi ateria on jättiläiskokoinen ja täynnä hiilareita, voit jättää hyvällä omatunnolla osan syömättä!

​Ole armollinen itsellesi

​Mikäli ravintolailta ei mennyt suunnitelmien mukaisesti, älä ole liian ankara itsellesi! Kaikkein viimeisimpänä haluat kantaa huonoista valinnoista aiheutuvaa häpeää, joka on useimmilla meillä tapana.

Sen sijaan voit ottaa kokemuksesi opetuksena, ajattele miten hoidat tilanteen seuraavalla kerralla ja palaa ruokavalioosi heti seuraavalla aterialla. Jos huomaat että hiilihydraatteja tuli tankattua suunniteltua enemmän, pidä seuraavana päivänä pätkäpaasto, jolla palautat elimistösi takaisin sopivaan tilaan.

Ja viimeiseksi, muista nauttia hetkestäsi hyvän seuran kera. Ulkona syöminen on paljon muutakin kuin pelkkää ruokaa!