Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta liikkuu paljon myyttejä, joilla ei ole totuusperää. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme 5 yleisintä myyttiä ja väärinkäsitystä, joita ihmisillä siitä on.

Myytti 1: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot eivät ole turvallisia diabetesta tai sydänsairautta sairastaville.

Fakta: Ei ole näyttöä siitä, että vähähiilihydraattinen ruokavalio aiheuttaisi haittaa diabeetikoille tai kenellekään muulle, jolla on sydän- ja verisuonitauteja.

Myytti 2: Hiilihydraatit ovat lihaksen tärkein energianlähde, joten niiden leikkaaminen aiheuttaa lihasmassan pienenemisen.

Fakta: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot eivät automaattisesti vähennä lihaksia, koska ruokavalioon sisältyy pienemmissä määrin hiilihydraattipitoisia ruokia, joista lihakset saavat tarpeeksi polttoainetta. Lihakset voivat käyttää polttoaineena hiilihydraattien lisäksi myös rasvaa.

Myytti 3: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot ovat epäterveellisiä, koska niissä ei ole tarpeeksi kuitua.

Fakta: Kuitua on runsaasti vihanneksissa, marjoissa, pähkinöissä ja siemenissä joita vähähiilihydraattinen ruokavalio sisältää yllinkyllin!

Myytti 4: Vähähiilihydraattinen tarkoittaa, ettet voi koskaan syödä suosikkiruokiasi, kuten pizzaa, pastaa ja leipää.

Fakta: Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ei ole kyse hiilihydraattien kokonaan poistamisesta, koska voit silti nauttia joitakin suosikkiruokasi niin kauan kuin niitä syödään kohtuudella. Lisäksi monista suosikkiruoista voit tehdä kotonasi vähähiilihydraattisen version.

Myytti 5: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot eivät ole kestäviä ja johtavat mahdolliseen painonnousuun ruokavalion päätyttyä.

Fakta: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot toimivat hyvin monille ihmisille, jotka eivät siedä suuria määriä hiilihydraatteja. Jokaisen ihmisen on löydettävä ruokavalio joka sopii kullekin parhaiten.

Myytti 6. Ne vähentävät terveellisten kasvisruokien saantiasi

Fakta: Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei tarkoita täysin hiilihydraatitonta ruokavaliota.
Se on myytti, että hiilihydraattien leikkaaminen tarkoittaa, että sinun täytyy syödä vähemmän kasvisruokaa.
Itse asiassa voit syödä suuria määriä vihanneksia, marjoja, pähkinöitä ja siemeniä ylittämättä 50 grammaa hiilihydraatteja päivässä.
Ja kaikenlisäksi 100–150 gramman hiilihydraattien syömistä päivässä pidetään edelleen vähähiilihydraattisena. Tämä tarjoaa tilaa useille hedelmäpalasille päivässä ja pienille määrille terveellistä tärkkelystä, kuten perunaa ja kauraa.

Myytti 7:  Aivosi tarvitsevat hiilihydraatteja toimiakseen

Monet ihmiset uskovat, että aivosi eivät voi toimia ilman hiilihydraatteja.
Väitetään, että hiilihydraatit ovat aivojesi ensisijainen polttoaine ja että se tarvitsee noin 130 grammaa hiilihydraatteja päivässä.
Tämä on osittain totta. Jotkut aivosi solut eivät voi käyttää muuta polttoainetta kuin hiilihydraatteja glukoosin muodossa.
Silti muut aivosi osat kykenevät täysin käyttämään ketoneja.
Jos hiilihydraatteja vähennetään riittävästi ketoosin indusoimiseksi, suuri osa aivoistasi lakkaa käyttämästä glukoosia ja alkaa käyttää ketoneja.
Siitä huolimatta, vaikka veren ketonitasot olisivat korkeat, jotkut aivosi osat tarvitsevat edelleen glukoosia.
Tällöin glukoneogeneesiksi kutsuttu metabolinen reitti tulee tärkeäksi. Kun et syö hiilihydraatteja, kehosi – lähinnä maksa – voi tuottaa glukoosia proteiinista ja rasvan aineenvaihdunnan sivutuotteista.
Siksi ketoosin ja glukoneogeneesin vuoksi et tarvitse ruokavalion hiilihydraatteja – ainakaan aivojen ruokkimiseksi.
Alkuperäisen sopeutumisvaiheen jälkeen monet ihmiset ilmoittavat, että aivotoiminta on vielä parempi vähähiilihydraattisella ruokavaliolla.